Tao żywienia
Autor: Maoshing Ni, Cathy McNease
Wydawnictwo: YMAA 2003
Okładka: miękka
Stan: ★★★★☆
Uwagi: brak
W naszym szybko zmieniającym się społeczeństwie, utraciliśmy już naturalne instynkty w kwestii odżywiania. Przy wyborze pożywienia kierujemy się głównie jego smakiem i wyglądem zewnętrznym. Gubimy się w coraz nowszych, a zawsze chwilowych i kontrowersyjnych modach na różnorodne diety, które wprowadzają jeszcze więcej zamieszania w i tak już niepewne nawyki żywieniowe współczesnych ludzi.
Tao Żywienia prezentuje mądrość starożytnych Chińczyków, którzy żyli w oparciu o zasady harmonii z Naturą oraz równowagi we wszystkich aspektach życia – szczególnie w diecie. Ich wiedza i doświadczenia były przekazywane z pokolenia na pokolenie, a następnie udoskonalone i usystematyzowane stały się tym, co dziś nazywamy Chińskim Żywieniem.
System Chińskiego Żywienia stanowi sam w sobie system leczenia. Co więcej, jest to również system zapobiegania chorobom, a jego głównymi zaletami są łatwość w dostosowaniu do indywidualnych potrzeb i leczenie całościowe zamiast skupiania się na samej chorobie.
Niniejsza książka pomoże jej Czytelnikom zrozumieć i odczuć naturalne potrzeby ich ciał, może też stać się kulinarnym przewodnikiem na drodze do osiągnięcia zdrowia, szczęścia i długowieczności.